Great Barrier Reef

Categories Australië

19 juli: Een regel dag.
We wassen de kleren bij een laundromat, doen de boodschappen en regelen excursies voor de prachtige oceaan hier. Een natuurwereld wonder! Wij kunnen niet kiezen, dus besluiten het allebei te boeken! Nu kan het… daarna nog naar een gehucht Dingo Beach gereden iets ten noorden van Arlie Beach. Idyllisch, want op dat moment komen net een aantal vissersbootjes binnen. Er heerst een rustig en vredig sfeertje…S’avonds eten we bij de camper en gaan we op tijd naar bed. Morgen vroeg op.

20 juli: vandaag staan we vroeg op om met Ocean Rafting langs de eilanden te varen met een grote zodiak. 24 Personen kunnen in de boot. De kapitein heet Rosco en Dee vertelt wat over de omgeving, de dieren, de planten en is de stewardess aan boord.  Windkracht 3-4 is de voorspelling. De golven zijn ongeveer 1 tot 1.5 meter.  Het wordt dus wel een pittige zee reis. We zitten met leuke mensen van alle windstreken op de boot.  We varen naar WhitSunday  Island en wel naar het uitzichtpunt ‘hill inlett’.  We wandelen naar beneden waar de boot inmiddels weer licht te wachten. Dee vertelt interessante weet dingetjes over de flora en fauna. O.a. dat het zand voor 98.8% uit silicium bestaat. Het zand wordt niet heet. Het zand is zo fijn, dat je er je tanden mee kunt polijsten. En je moet de onderkant van je kin insmeren. Want het Silicium reflecteert al het zonlicht en je verbrand dus precies daar, waar je het niet verwacht. Xavier Ruth werd opgezet door Rosco en we varen weg richting
Whitheaven Beach. Voor Angelique en Siem een bijzonder moment.
We lunchen daar op het hagelwitte zand.
Meeuwen proberen het eten te stelen. Dat levert komische situaties op.  Na de lunch gaan we nog naar twee snorkel locaties. We hebben stinger wet suites aan en liggen een half uurtje in het water naar wat koraal te kijken. Er zwemmen ook wat vissen. Niet echt bijzonder, maar toch wel leuk om te ervaren. Op de terugreis naar het vaste land spotten we een babywalvis met moeder!! Prachtig!!! Het is een bijzonder geslaagde en een leuke dag.
In de haven gaan we nog even wat drinken en zien we de zon langzaam uitdoven. We  lopen het dorpje Arlie Beach in en genieten van heerlijk simpel maar wel lekker eten in een leuk restaurantje met live muziek. Dim en ik poolen nog met twee Amerikanen die bij ons aan boord zaten. Eindstand USA- NL: 1-1.

21 juli great barrier reef
Vandaag gaan we naar de Great barrier Reef.
Het is iets  wat me al lang achtervolgt. “The Great Barrier Reef”.

Waarom: er is zoveel over gezegd en geschreven. En dan recent de cyclone die exact hierover heen raasde en veel kapot heeft gemaakt. Daarnaast, het reef heeft ruim 2000 km aan koraal en er zwemmen unieke vissen. Het is uniek in de wereld en daarom een van de belangrijkste natuur wonderen.

We gaan er vandaag heen. Het kost serieus wat geld. Je bent dan ook echt wel een dag weg.  Ongeveer 12 uur ben je onderweg. 3 uur varen in totaal voor de heenreis, inclusief het ophalen van reis genoten op Hamilton eiland. Dit is het een na luxe eiland van Australië. Iets verder ligt nog een eiland, dat kost 30.000 dollar per nacht en je moet voor 3 nachten boeken. De red Hot chilli pepers huurden het o .a. af. Ze kwamen naakt, maar wel met een zwarte stropdas om, op het eiland. Ze werden er ook direct weer afgegooid..

het eiland ernaast wordt gekenmerkt door de ruime hoeveelheid “death adders”. Dit eiland bevat de meeste adders per km2 in heel Australië.
We varen met een alumnium Katamaran. Er kunnen 300 passagiers mee. Het bedrijf heet Whitsundays.
Om acht uur vaart de boot weg. De zon schijnt en de wind is matig. De zee is rustig. We zitten op het bridgedeck in lekkere stoelen en luieren wat. De koffie is bizar slecht. We knagen het weg.
Eiland Hamilton dient zich aan. We staan op het topdeck ons te vergapen aan alle dure jachten die daar liggen.

Snel erna varen we op open zee. We komen nog net in de ochtend aan. Er ligt een groot ponton geankerd en dat is wel prettig. Zo wordt de leefruimte verdriedubbeld en heb je niet in de gaten dat er 300 mensen aan boord zijn.

Je kunt er veel ondernemen. Scuba diving, helicopter rides, semi sub tocht langs het reef. Maar ook gewoon snorkelen. We lunchen eerst wat en hijsen ons dan in een stinger dive suit.
Het koraal is prachtig en zo ook de vissen. Wel is duidelijk dat de orkaan ook hier flink heeft huis gehouden. Grote stukken koraal zijn afgebroken.
Maar het mooie van de natuur is, dat het weer gewoon doorgaat. Onderdrukt koraal krijgt de kans zich nu te ontwikkelen.
Sneller dan verwacht zijn we klaar met snorkelen. Alleen Dim krijgt er geen genoeg van en blijft lekker in het water.

Natuurlijk moeten we hem nog even plagen. Een handje vol visvoer gooien we naar hem als hij vlak bij de boot snorkelt. De giant trevelli’s schieten erop af. Een gigantisch gespartel ontstaat vlak voor zijn duikbril. haha…
Dan geeft de kaptitein het scheepshoorn signaal dat we vertrekken.
De zon zakt snel. Er staat inrussen een forse wind. We zitten op het topdeck. We varen langs drie watervallen midden op zee..bijzonder spectaculair toch !!

Eenmaal vlakbij de eilanden zien we nog zeker 10 walvissen..geweldig.
We meren om zeven uur aan. Nog een stukje lopen en dan zijn we bij de camper. Die avond gaat iedereen moe en voldaan vroeg naar bed!!