9 Juli,  Flinder Ranges

Categories Australië

We hadden afgesproken met de krieken  van de dag op te staan. En zo geschiede.
Moeilijk omdat de kou zo omvangend is en je, in je bedje het net behaaglijk kan houden, anderzijds weet je ook dat de zon weer genoeg warmte geeft maar vooral ook onze V8.
Die acht cylinders hebben ook moeite met deze erbarmelijke omstandigheden.
Je hoort ze ook tegen stribbelen, dus de eerste kilometers doen we het rustig aan..langzaam aan worden en de auto en wij warm. De zon schijnt en wij rijden de Odnadatta track. We passeren Lake Eyre Noord en dan Zuid. We besluiten met onze V8 een terrein op te rijden wat eigenlijk verboden is. Zo komen we wel heel dicht bij het meer. Lake Eyre is een van de grootste zoutwater meren in de wereld. Het meer staat droog, maar de zoutlaag laat idd. zien dat het om een zoutmeer gaat. Wat een inmense vlakte. We rijden tot de kom van het meer. En lopen een heel stuk de droge zoutvlakte op. Imponerend hoor.

Dan ziet Dim sporen van een Kangeroe. Ze hoppen zo 2-3 meter in 1 keer. We proberen het na te doen. Mij lukt het niet, maar Dim springt zelfs verder dan de Kangeroe..

We gaan weer verder.
We komen bij Marree. Daar waren gisteren de jaarlijkse kamelen racen. Jammer…. op zo’n 100 km net gemist.
Overal worden we eraan herinnerd dat hier de Gahn railroad was. Start ergens in 1895 en laatste trein in 1980.
In Tweede wereld oorlog liepen er ongeveer 56 treinen per week over dit spoor. (Odnadatta track) tot aan Alice Springs. Maar in 1956 of zo, besloot men. Een nieuw spoorlijn te maken ten westen van de Stuart Highway.
Er zijn daarom nog een paar verlaten huisjes en wat ruines van dorpjes. Gelukkig zijn de meeste wegen weer unsealed en dat is gewoon heerlijk rijden.

Alle soorten muziek hebben we gehoord ondertussen. Voor mij persoonlijk blijft Dire Straits er bovenuit komen als ook Johny Cash. Met o.a. When the train goes the wisthle en my name is Sue..
We cruizen 90 km/u, zien we ineens een emoe.. prachtig dier. Auto aan de kant en kijken maar. Uiteindelijk bij Parachilna linksaf Flinders Ranges in. Mijn verwachting is hoog, i.v.m. dat dit de trigger is geweest van onze vakantie.

Zowel op internet vind je weinig informatie over de flinder Ranges, maar ook tijdens een informatie avond over Australië, zei men dat hier niet veel toeristen kwamen….en toen zei ik…. dan wil ik er wel heen…?
Het is een prachtig gebied. Veel bergen maar ook veel vegetatie. Prachtige robuuste oude bomen en … kijkend links en rechts springen de kangeroe’s voor de auto weg. Ze blijven dan een paar meter verder zitten en kujken ons net zo verbaasd aan als wij hem (of haar).. Prachtig.. we zijn wel vier keer opnieuw gestopt en hebben lang gekeken naar deze beesten.
Uiteindelijk vinden we een overnachtingsplek. Gelukkig de zon is er nog. Snel zitten, drankje en genieten maar…Overal om ons heen zijn weer bergtoppen.
Maar dan beginnen de taken.. houtsprokkeken, vuurtje maken, auto uitmesten, eten koken, eten bij vuur, direct erna afwasssen, auto dicht i.v.m. vocht en kou.. en dan voor het vuurtje relaxen….wat zien we ineens… komt de volle maan achter een bergtop omhoog..
Wat mooi.. verrekijker erbij.. prachtig..
We hebben met ontzag de boog die de maan beschrijft bekeken bij het warme vuur…hoe laat is het, vraag ik op een gegeven moment aan Dim… oeps.. Pa, pas zeven uur…
De laatste keer dat we keken op de klok was het kwart voor te laat..
morgen weer vroeg op.. wel een gigantische berg hout opgestookt… alles is opgegaan.
Onze spare voorraad aan oude bielzen nemen we morgen gewoon weer mee?