7 Juli, Coober Peedy

Categories Australië

Vandaag niet veel auto gereden.
Slechts 147 km. Van Cadney Park waar we overnacht hebben tot aan Coober Peedy.
We wilden eigenlijk hetzelfde weer doen als de voorgaande keren.
Diesel tanken, proviand inslaan en naar de tourist office gaan voor info over de Oonadatta Track.
Want Zoveel is ons nu duidelijk, voordat je aan een dergelijke track begint- eerst vragen bij de local authorities of de weg vrij is. We zijn immers al een paar keer flink verrast.

De man vd tourist office nam alle tijd voor ons…maar verzekerde ons, je hebt nu 1000 km gereden waar er niet of nauwelijks iets te doen was. Uluru gaat dan nog wel. En dan ineens kom je in Coober Peedy. Er is hier gewoon veel te zien. “Jullie willen binnen twee uur de stad uit”. Ik vraag me af waarom? In heel Australië, zul je niet zoveel eigenaardigheden treffen als hier in deze stad..
But.. suit yourself..
Daar staan we dan. Wat te doen. Luisteren naar deze toch wat provocerende mijnheer of intuïtie volgen en weg hier.
We besluiten om naar een stadscamping te gaan. We hebben zo wie zo even geen zin om verder te rijden. En dan kunnen we mooi te voet het stadje verkennen.

Eenmaal op de camping hebben we weer van alles gedaan. Waaronder eindelijk de updates sturen van het blog.
Maar de tijd ging te rap. Te laat stapten we het stadje in, zodoende waren we luttele minuten te laat bij een opaal mijn, waar je een unguided tour kon doen.
Het bleek dat alles eerder sloot dan gebruikelijk. Vanwege de winter. Oocchh?

Wel zijn we nog even bij een juwelier gaan kijken wat nu opaal eigenlijk is en hoe het eruit ziet. Indrukwekkend. Prachtige stenen waarvan de kostprijs varieert tussen 50 euro en 30.000 euro.

Coober Peedy:
Opaal werd er al gevonden in 1916.
In de jaren 60-70 is hier door een man die het te warm vond (het kan hier dus 50 graden worden) en een ondergrondse woning wilde bouwen, ook opaal gevonden. Deze man werd schatrijk. Vele opaaldelvers volgden hem. Uit vele windstreken kwam men hier voor het geluk. Hard werd er gewerkt. Onder erbarmelijke omstandigheden.
Nu zijn er een hotel en b&b ondergronds. Ook een bar en een bbq restaurant. Een kangeroe weeshuis, ondergrondse boekwinkel en 4 ondergrondse kerken.
Vele mijnen kun je bezichtigen. Je kunt zelfs ook gaan graven. Wat je dan vind mag je houden.
We gaan morgenvroeg terug voor deze unguided tour.
We hebben even in de ondergrondse bar gezeten. En natuurlijk wordt je weer aangesproken door Aussies. Where are you from… blabla…

De temperatuur valt zwaar tegen hier.
We hoopten dat het niet zo koud zou zijn als in Uluru. Helaas.. nog kouder, of komt het door de wind.!!! Vanochtend kreeg ik ook al niet het water kokend in een pannetje.. wel vreemd overigens..Toch nog even over nagedacht. Het dekseltje moet erop. Dan moet het lukken.!!
Na wat gegeten te hebben bij de camper zijn we naar de lobby gegaan van het hotel wat bij de camping hoort.
Het was daar lekker warm en er was internet… hèhè..
Ons telstra abonnement voor de derde keer opgewaardeerd..1.5 GB aan data kunnen we verbruiken per keer. Waar het aan op gaat!!! Geen idee. We hebben ook al van alles uitgezet op onze telefoons. Van de lobby manager kregen we een klein kacheltje mee. “Wel terug brengen hè, ja hoor- no worries mate”?

Kachel aan in camper. Snel nog even douchen. Toch ook al best een tijdje geleden. De tissues doen prima hun werk en het scheelt veel water. Maar even dat rode stof eraf douchen is ook prettig.
We hebben goed geslapen vannacht. Heel af en toe de kachel aan. Het werd anders wel heel erg warm. Maar het scheelde letterlijk een jas. Vannacht eindelijk weer eens zonder jas en sokken aan geslapen.